Consorci Esportiu
Search
notícies

Notícies

Presenten el nou llibre titulat La repressió franquista al Pla de l’Estany, escrit per Jordi Galofré i Miquel Rustullet

03/01/2018


Aquest llibre analitza la repressió franquista que es va abatre sobre cada un dels pobles de la comarca del Pla de l’Estany, llevat de Banyoles, que va ser objecte d’un altre llibre, La repressió franquista a Banyoles, de Jordi Galofré, publicat l’any 2005. És el resultat d’una recerca a fons sobre el que va representar aquesta repressió poble a poble, a partir de la documentació conservada en els arxius i utilitzant també els records i la documentació conservada per les famílies dels represaliats.

La dictadura franquista es va instaurar sobre la derrota militar de la República i es va mantenir, entre altres causes, gràcies a una repressió enèrgica i brutal, una repressió que buscava la destrucció de l’adversari i que va omplir de dolor nombroses famílies. Aquesta repressió té diverses cares: l’exili, els camps de concentració i les companyies de soldats treballadors, els consells de guerra, amb condemnes a mort i a diverses penes de presó, i la depuració.

Pel que fa a l’exili són uns 75 els comarcans que es van exiliar (als quals caldria afegir uns 160 banyolins). Quan van poder sortir dels camps de concentració francesos, alguns van anar a Amèrica i altres, la immensa majoria, es van quedar a França. Alguns van anar a parar als camps de concentració nazis de Mauthausen i altres, on van morir 7 comarcans i 3 banyolins. Amb el temps, molts van tornar, però altres es van instal·lar definitivament al lloc de l’exili.

Pel que fa als camps de concentració franquistes (Santoña, Santander, Horta-Barcelona, Deusto, Reus, Miranda de Ebro, San Marcos de Lleó, etc.) hi van ser internats uns 200 comarcans (més uns 140 banyolins), als quals cal afegir uns 84 (més 140 banyolins) que van ser incorporats a batallons de soldats treballadors. 

Més de 150 comarcans (i 150 banyolins) van ser sotmesos a uns consells de guerra que eren una paròdia de la justícia, sense cap mena de garanties jurídiques ni possibilitat de defensa. D’aquests, 15 comarcans i 8 banyolins van ser condemnats a mort i afusellats. La resta van ser condemnats a penes diverses de presó: 30, 20, 12, 6 anys, etc.

Per sobre de les xifres, cal pensar en la situació personal dels afectats, que van veure la seva vida destrossada, i de les seves famílies, que van haver de sobreviure en situacions difícils i precàries. La repressió va ser indiscriminada i va destruir el teixit associatiu dels pobles. La trista realitat de revenges i denúncies entre veïns va fer que s’instal·lés un clima de por, una por que va provocar que la majoria de les víctimes optessin pel silenci, per no transmetre als fills i als nets els ideals pels quals van lluitar. El resultat va ser devastador: avui dia són molts els que ignoren les penalitats que van haver de viure els seus pares o avis.

Aquest llibre es publica pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany amb la col·laboració de tots els Ajuntaments de la Comarca, de la Diputació de Girona i del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.

Ajuntament de Banyoles
Pg . de la Indústria, 25 | 17820 Banyoles | Tel . Centraleta 972 57 00 50 | participacio@ajbanyoles.org | NIF P1701600G